Predsjednik Đukanović uputio čestitku povodom 60 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta

31/05/2020

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom velikog crnogorskog jubileja — 60 godina od osnivanja Ekonomskog fakulteta, prvog u Crnoj Gori, dekanu prof. dr Nikoli Miloviću, studentima, profesorima, nastavnom kadru i svima zaposlenima uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

„Ekonomski fakultet je rodonačelnik visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori, deceniju i po kasnije jedan od osnivača Univerziteta, nukleus novih znanja i vjesnik i snažan zamajac naučnog i ukupnog razvoja i napretka, koji je doveo do demokratskog referenduma o nezavisnosti prije 14 godina, i ekonomskog i demokratskog preporoda naše današnje države.

Jubileji su prilika da se prisjetimo ljudi koji su svoje znanje i pedagoško umijeće tokom proteklih šest decenija ugrađivali u temelje tradicije i savremenog imidža Ekonomskog fakulteta, stvarajući uslove za generacije studenata da stiču i teorijska i praktično upotrebljiva znanja, primjenjiva i u Crnoj Gori, i u svijetu. Od prvih dekana — Mirčete Đurovića, Boška Gluščevića i Rista Vukčevića, Ekonomski fakultet, vođen ljudima koji su ostavili dubok trag u crnogorskoj ekonomskoj misli, odškolovao je generacije koje su davale i daju pečat ukupnom razvoju Crne Gore.

Siguran sam da ćete nastaviti da osluškujete bilo vremena, da vodite računa o potrebama i ekonomskim potencijalima, kao i zahtjevima tržišta rada, uvažavajući neophodnost usvajanja novih znanja i tehnologija, prilagođavajući tome nastavne programe, kako bi generacije koje dolaze bile osposobljene da vode zemlju u skladu sa evropskim i svjetskim trendovima. To podrazumijeva poštovanje visokih standarda u obrazovnom i istraživačkom radu, što je pretpostavka modernog razvoja i napretka cijelog društva.

Upravo zahvaljujući takvom kursu, prešli smo put od jedne od najmanje razvijenih jugoslovenskih republika, do najdinamičnije ekonomije Zapadnog Balkana, međunarodno priznate države, članice NATO i lidera u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, države spremne da odgovori i izazovima kao što je pandemija COVlD-19, čiju smo prvu fazu uspješno savladali.“