Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavao sjednicom Savjeta za odbranu i bezbjednost

19/01/2021

Danas je u Vili “Gorica” u Podgorici održana sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost kojom je predsjedavao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. U radu su učestvovali članovi Savjeta, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, a po pozivu i ministarka odbrane Olivera Injac.


Na sjednici su dogovoreni principi daljeg funkcionisanja Savjeta u skladu sa Ustavom Crne Gore, zakonima i Poslovnikom o radu koji je usvojen u prvom kvartalu 2020. godine. Članovi Savjeta za odbranu u daljem radu razmatraće i donositi odluke na sjednicama Savjeta ali i između dvije sjednice kako bi se obezbjedilo pravovremeno postavljanje oficira na funkcionalne dužnosti u komandama i jedinicama Vojske.  

Posebno su razmatrana pitanja od značaja za angažovanje Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama. Imajući u vidu da su prijedlozi o daljem angažovanju u misijama u Savjetu za odbranu i bezbjednost stigli prije formiranja nove Vlade postignuta je saglasnost da se ista vrate Ministarstvu odbrane za dodatno usaglašavanje, a da će Savjet uskoro zakazati novu sjednicu. Savjet će razmatrati i postavljenja i razrješenja oficira na ključnim pozicijama u Vojsci Crne Gore.

Na današnjoj sjednici predstavljen je i Izvještaj o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u 2020. godini. Članovi Savjeta informisani su da je Vojska Crne Gore, obzirom na pandemiju COVID-19, od planiranih 19 međunarodnih vojnih vježbi učestvovala na dvije u inostranstvu i jednoj u Crnoj Gori. U zaključku je konstatovano da nije umanjena spremnost pripadnika Vojske Crne Gore za izvršenje namjenskih zadataka što potvrđuje i doprinos koje su jedinice dale kroz saradnju sa drugim institucijama u borbi protiv pandemije korona virusa. Savjet je odobrio učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim vježbama u 2021. godini.

Savjet za odbranu i bezbjednost je na današnjoj sjednici, razmatrao i druga pitanja iz svoje nadležnosti i na prijedlog ministarke odbrane donio odluke o razrješenjima oficira u Vojsci Crne Gore koji su stekli uslov za penziju.


Predsjednik Crne Gore