Predsjednik Đukanović razgovarao sa izvršnim direktorom i članom borda direktora Svjetske banke Koen Davidsom i izvršnim direktorom i članom borda direktora MMF-a Paul Hilbersom

09/06/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas putem video-linka sa izvršnim direktorom i članom borda direktora Svjetske banke Koen Davidsom i izvršnim direktorom i članom borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda Paul Hilbersom. 


U dužem srdačnom razgovoru sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnim ekonomskim i političkim zbivanjima u Crnoj Gori. Takođe, razgovarano je oko projekata i iskustava koje ove dvije međunarodne finansijske institucije realizuju ili pripremaju u zemljama koje se bore sa posljedicama pandemije.

Gospodin Davids je upoznao predsjednika Đukanovića sa procesom izrade nove strategije Svjetske banke za Crnu Goru i projekcijama ekonomskog oporavka, dok je gospodin Hilbers istakao značaj procesa imunizacije i izrazio očekivanja da će ekonomski oporavak biti brz. Govoreći o održivosti javnih finansija, predsjednik Đukanović potvrdio je sagovornicima da Crna Gora na vrijeme i u cjelosti izmiruje obaveze prema svim povjeriocima.

Zaključeno je da je finansijski sistem u Crnoj Gori do sada pokazao svoju stabilnost, ali i da porast ekonomske aktivnosti i investicija presudno utiče na dinamiku prevazilaženja posljedica krize izazvane pandemijom, te da ukupne ekonomske politike moraju biti usmjerene ka strateški važnim sektorima za Crnu Goru. U ovom procesu Crna Gora može očekivati podršku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.


Predsjednik Crne Gore