Predsjednik Đukanović primio ambasadorku SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke

15/06/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.


Uz dobrodošlicu i zahvalnost za inicijativu za nastavak dijaloga, Predsjednik je iskazao zadovoljstvo prilikom da detaljno i otvoreno razmijene mišljenja o svim važnim  i aktuelnim pitanjima. On je naglasio da Sjedinjene Američke Države doživljava kao partnera i prijatelja koji je presudno pomogao Crnoj Gori da dođe do svega što imamo danas, i zbog toga je redovna razmjena informacija važna za bolje razumijevanje i dostizanje zajedničkih ciljeva. 

Na interesovanje ambasadorke Rajnke o njegovom  viđenju  funkcionisanja kohabitacije, pravcu razvoja Crne Gore i odnosu Vlade, Predsjednik je  iskazao zabrinutost dešavanjima u proteklih nekoliko mjeseci, nakon njihovog posljednjeg susreta, prije svega izostankom očekivanog snažnijeg otklona dijela aktuelne vlasti od politike nacionalizma, a što ostavlja duboke posljedice po Crnu Goru. Uprkos tome, iskazao je optimizam da Crna Gora ima snage da pobijedi i ovu nevolju i nastavi sa borbom za evropsku i evroatlantsku budućnost. Napominjući da kao predsjednik sa iskustvom ima obavezu prema funkcionisanju kohabitacije istakao je da ulaže značajan napor da se dođe do partnerskog razumijevanja u kohabitaciji. Iako sada, primjećuje lošu namjeru u jednom broju pitanja koja pripadaju Ustavnim nadležnostima u okviru kohabitacije, naglasio je da će nastaviti da istrajava na očuvanju države, što podrazmijeva odbranu njenih institucija i njihovu funkcionalnost.

Ambasadorka Rajnke je uz zadovoljstvo susretom zahvalila Predsjedniku na otvorenosti i detaljnom informisanju o aktuelnim prilikama, što visoko cijeni.  Ona je kazala  da postoje određeni uspjesi u donošenju zajedničkih odluka kao što je izbor načelnika generalštaba,  ali da nedostatak povjerenja u kohabitaciji predstavlja glavni izazov, i na tome treba dodatno ulagati napore, podsticati i graditi povjerenje. SAD žele funkcionalnu demokratiju koja obezbjeđuje da država bude pouzdan partner i saveznik.Predsjednik Crne Gore