Predsjednik Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Austrije Anu Janković

19/07/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Republike Austrije Anu Janković i odlikovao je Medaljom za zasluge za doprinos unapređenju saradnje, jačanju međudržavnih veza i prijateljstva Crne Gore i Austrije tokom njenog diplomatskog mandata u Crnoj Gori. 


Predsjednik Đukanović je kazao da su odnosi dvije države veoma sadržajni i da je Austrija važan vanjskopolitički partner Crne Gore. Zahvalio je za podršku koju Austrija u kontinuitetu pruža našoj državi, ali i regionu Zapadnog Balkana, u cilju dostizanja evropske perspektive. „Austrija je zemlja koja ima poseban senzibilitet za region Zapadnog Balkana“, ocijenio je Predsjednik i dodao da ovaj dio Evrope želi da ostvari evropsku budućnost i da zemlje prijatelji, poput Austrije, sa podrškom na tom putu imaju dragocjenu ulogu. On je zahvalio za austrijsku pomoć u borbi protiv pandemije Covid 19 koja se ogledala u vidu donacije vakcina, liječenja naših državljana i repartijaciji crnogorskih državljana tokom prvog talasa pandemije. 

Ambasadorka Janković je zahvalila Predsjedniku za odlikovanje i istakla zadovoljstvo radom i boravkom tokom četvorogodišnjeg mandata. Ocijenila je da su odnosi dvije države veoma dobri i srdačni, te da Crna Gora može računati na podršku Austrije tokom pristupanja EU jer je tamo njena budućnost. Izrazila je očekivanje da će crnogorsko društvo prevazići podjele i pronaći zajedničke tačke spajanja kako bi Crna Gora što prije postala članica EU.


Predsjednik Crne Gore