Predsjednik Đukanović uputio telegram saučešća povodom smrti Milorada Nikčevića njegovoj porodici

15/10/2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Milorada Nikčevića njegovoj porodici.

"Poštovana porodice Nikčević,

Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti vašeg supruga, oca i djeda Milorada Nikčevića, istaknutog naučnika, uglednog profesora i člana DANU, koji je dao nesebičan doprinos naučnom i kulturnom razvoju savremene Crne Gore i obnovi njenog nezavisnog državnog puta.

On će ostati upamćen kao jedan od ključnih utemeljivača savremene montenegristike, i dosljedan borac za promociju i odbranu crnogorskog identiteta i vrijednosti našeg građanskog društva. Svojim naučnim radovima i stručnim javnim angažmanom Milorad Nikčević je doprinio trajnom utemeljenju posebnosti crnogorskog jezika i njegovih lingvističkih i kulturnoistorijskih korijena. Kao što je neprocjenjiv i njegov doprinos izučavanju književnih i sveukupnih crnogorsko-hrvatskih veza i vjekovnih prožimanja, a time i revitalizaciji i osavremenjavanju tradicionalno prijateljskih odnosa između naših naroda i zemalja.

Zajedno sa vama danas ga žale mnogi prijatelji i poznanici, brojne kolege, studenti i poštovaoci kako u njegovoj Crnoj Gori, tako i u njegovoj Hrvatskoj.

Molim vas da primite izraze najdubljeg saučešća."