Govor predsjednika Đukanovića na Svečanoj sjednici povodom Dana Pravnog fakulteta

25/12/2019

MILO ĐUKANOVIĆ, PREDSJEDNIK CRNE GORE:

(Pozdravna riječ na Svečanoj akademiji povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Podgorica, 25. decembar 2019)


Poštovana dekanko Spaić,

Poštovani studenti i profesori,

Uvaženi gosti, 

Ekselencije,

Dame i gospodo,

Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv da uzmem učešća u svečanostima povodom 25. decembra – Dana Pravnog fakulteta. 

To je jedan od veoma značajnih datuma u novijoj crnogorskoj istoriji. Pravni je bio jedan od tri fakulteta, koji su zajedno sa nekoliko instituta i dvije više škole osnovali Univerzitet Crne Gore prije 45 godina. Time su, uz osnivanje CANU, kao i RTCG i prelazak na dnevno izdanje lista Pobjeda, upotpunjeni temelji državnosti i duhovnosti na kojima je stvorena današnja Crna Gora.

Prvog pravnika Crna Gora je dobila sredinom 70-tih godina 19. vijeka, a tek sto godina kasnije i Pravni fakultet. Zato je red da danas, kada smo otvorili Sudnicu osnivača Pravnog fakulteta - Milana Milutinovića, Branislava Ivanovića, Nikole Stjepanovića, Pavla Dimitrijevića, Vojislava Bakića, Mijata Šukovića i Rista Vukčevića, pomenemo i ostale prve profesore, Nikolu Srzentića, prvog dekana, kao i Branislava Nedjeljkovića i Petra Stojanovića, izabrane od Matične komisije formirane od Republičkog Izvršnog vijeća. 

Crna Gora je relativno kasno dobila prvog pravnika, i Pravni fakultet, ali je pravo sastavni dio njene duge državne tradicije. Opštim imovinskim zakonikom za Knjaževinu Crnu Goru Valtazara Bogišića iz 1888. mogle bi se ponositi mnogo veće, razvijenije i pravno i demokratski uređenije države. Podsjetimo da je mnogo prije toga, još 1798. usvojen Zakonik opšti crnogorski i brdski. Njime je Praviteljstvo suda crnogorskog i brdskog definisano kao institucija sudske vlasti. Bio je to prvi stalni organ moderne crnogorske države. Odrednice tog zakona, poput one da „ni jedan narod ne može biti čestit i srećan u kojem zakonitog suda i praviteljstva nema“ spadaju u sam vrh pravne kulture. Podsjetimo, sve se to dešavalo samo godinu dana nakon što je prvi američki predsjednik Džordž Vašington završio svoj mandat. Veliki vizionar koji je još tada nadahnuto pisao: „u svakoj zemlji, znanje je najsigurniji osnov opšte sreće“.

Ukupno ljudsko znanje se u ovom vremenu udvostručava svakih 5 do 8 godina. Ovakva ekspanzija omogućava zemljama i pojedincima koji raspolažu novim znanjima neslućeni rast i razvoj, povećanje društvenog i životnog standarda ljudi. Danas više nego ikada postoji potreba za razvojem društva znanja, inovativnog društva koje konstantno ulaže u obrazovanje i nauku. U kojem se znanje vrednuje kao resurs, gdje je razvijena informaciona struktura, u kojem se visoko cijene individualnost, sposobnost i kreativnost pojedinaca i organizacija. 

Doba koje živimo obilježava digitalna ekonomija koja postaje jedan od najbrže rastućih sektora svjetske ekonomije. Ali ne treba previdjeti da bez pravno uređenih država, bez vladavine prava, ne može biti ekonomskog, niti bilo kakvog razvoja. Zato unapređenje vladavine prava, snaženje državnih institucija, predstavlja najveći izazov na putu dalje demokratizacije i evropeizacije crnogorskog društva. To je istovremeno jedini garant dugovječnosti naše države. Podsjetimo da je jedan od najzaslužnijih osnivača Evropske zajednice Žan Mone, s pravom upozoravao da „ništa nije moguće bez ljudi, ništa ne traje bez institucija“. 

Današnja Crna Gora, najmlađa članica NATO i lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom, za svoj strateški cilj ima prije svega osavremenjavanje sistema obrazovanja i razvoj nauke. Jer, to je najbolje ulaganje u sigurnu budućnost. 

Dakle, da bismo imali snažne institucije, potrebni su nam prije svega obrazovani ljudi, lojalni i posvećeni svojoj državi i svjesni sopstvene uloge i odgovornosti u procesu njene viševjekovne izgradnje. Na vama koji danas predajete i studirate pravo u ovoj kući, i srodnim institucijama u Crnoj Gori, na generacijama koje će doći poslije vas, počiva crnogorski pravosudni i sistem javne uprave. Vi ćete u dobroj mjeri nositi odgovornost za dalji proces njegovog usklađivanja sa evropskom pravnom tekovinom, koji smo uspješno započeli. 

Današnje otvaranje Sudnice osnivača Pravnog fakulteta ima izuzetan značaj. To će vam omogućavati da već tokom studija stičete potrebna praktična znanja, i tako spremniji, s novim iskustvima, dočekate buduće ni malo lake profesionalne izazove. 

Mi se ponosimo svojom slobodarskom tradicijom. Ali, ne smijemo zaboraviti da nas „zakoni čine slobodnim“. Crnogorski sudovi su garancija njihove efikasne primjene. 

Dragi studenti,

Nakon što je naša generacija obnovila državu, vi ćete dalje pravno, ekonomski i demokratski razvijati Crnu Goru. Siguran sam da ste svjesni privilegije i misije koja vam je pripala, i ubijeđen da ste je dostojni. 

Svim studentima, svima zaposlenima na Pravnom fakultetu, još jednom čestitam praznik, uvjeren da će vaše znanje, stručan i uspješan rad dati novi, snažan pečat evropskom prosperitetu Crne Gore.

Koristim priliku da unaprijed čestitam laureatima nagrada koje će biti uručene na današnjoj sjednici, i da svima vama, i vašim porodicama poželim srećne Božićne i Nogovodišnje praznike.

Hvala vam na pažnji.