Predsjednik Đukanović prisustvovao Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu

11/11/2018Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prusustvovao je danas u Parizu zajedno sa više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Prvog svjetskog rata, kao i visokim predstavnicima Ujedinjenih nacija, evropskih institucija i drugih međunarodnih organizacija Ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, na kojoj je govorio predsjednik Francuske Emanuel Makron. Predsjednik Đukanović je, takođe, prusustvovao i inauguraciji Pariskog mirovnog foruma na kojem su govorili potpredsjednica savjeta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Predsjednik je poklonio Biblioteci mira u Parizu knjigu "Istorija Crne Gore" na francuskom jeziku istaknutih crnogorskih autora Živka Andrijaševića i Šerba Rastodera.

Na margini događaja, predsjednik Đukanović je imao priliku da se pozdravi i razgovara s brojnim učesnicima događaja, od Emanuela Makrona, i svih lidera iz regiona, do Angele Merkel, Taipa Redžepa Erdogana, Pedra Sančeza, Petra Porošenka, Nikosa Anastiasidisa, Andreja Babiša, Nikole Pašiniana, Žan Klod Junkera, Antonija Tajanija, Jensa Stoltenberga, Torbjorna Jaglanda i dr.

U drugom dijelu dana, Predsjednikova supruga Lidija Đukanović učestvovala je u odvojenom programu koji je Brižit Makron priredila za supružnike šefova delegacija, uključujući i obilazak dvorca Versaj.

Crnogorska delegacija je prisustvovala koncertu za mir Kraljevske opere dvorca Versaj i Bečke filharmonije.

Nakon završetka zvaničnog dijela programa, Predsjednik Đukanović je dao i opširan intervju za Figaro.

/**/